Følkorrektion – skævt forknæ rettet med følsko og bandage

 

Et 10 dage gammel hoppe føl som er blevet født med skævt forknæ. Mange mener at føl med en sådan skævhed, skal have lov til at rette sig selv. Med en skævhed som denne er det en meget stor chance at tage, da føllet´s belastning på hoven er meget forkert. Jo ældre føllet bliver – dets svære bliver det at korrigere hoven, fordi det tager lang tid for føllet at få knæet korrigeret på plads.
En ben stilling som denne kan udvikle sig til parallelforskudt forknæ, og belastningsfejl i hoven idet trykket oppe fra er forkert. Når føllet bliver plag/hest er det jo for sent at korrigere, fordi knogler og led ikke kan "bøjes" på plads.

Beslagsmede kan rette fra koden og ned i ca. 3 måneder
og knæ kan korrigeres i 6 måneder.
Derfor er det vigtigt for benstillingsfejl som denne at komme tidligt i gang. Og føllet har også tit ondt og det gør kun tingene værre.

 

 

 

Pålimning af følsko og læning af bandage

Føllet får limet følsko på og en stram bandage bliver lagt. Det gør at vi nærmest løfter knæet på plads, fordi vi holder de 3 nederste led fikseret.

Bandagen skal den have på de næste 5-10 dage og i samarbejde med dyrlægen beslutter vi, om behandlingen skal gentages ca. en uge efter, hvilket afhænger af resultatet af første forsøg. (Dette føl havde det på i 6 dage med skift af bandage på 3. dagen).

 

Resultat

Slut resultatet – hvor det tydelig ses at knæet næsten er kommet
på plads.

Føllet skal nok selv hjælpe med til at rette det sidste lille stykke.
Hos Beslagsmeden Aps. laver vi kun disse behandlinger i samarbejde med dyrlæger.

I dette tilfælde var det Hestedoktoren i Tølløse.

 

 

BESLAGSMEDEN ApS • v/MARTIN STRANDE • SØNDERGADE 69 • 4130 VIBY SJ. • TLF: 23 30 28 88 • E-MAIL: martinstrande@beslagsmeden-aps.dk